Rady, Recepty

Recept na domáci figový džem s kvetovou vodou

Pre niekoho to môže byť prekvapivá informácia, ale kvetové vody sa používajú v gastronómií už po stáročia. Známe sú skúsenosti najmä zo severnej Afriky a Indie, kde sú tradičnou ingredienciou pri varení. Kvetové vody sú osvedčenou zložkou pri výrobe rôznych kulinárskych delikates a tiež nápojov. Najčastejšie využívanou je hydrolát z ruže bielej.

Kvetové vody alebo inak nazvané hydroláty sa využívajú okrem iných špecialít napríklad aj pri výrobe džemov a marmelád. Každé ovocie má akoby svojho partnera v kvetovej vode, ktorá podporí a dá vyniknúť jeho chuti aj vôni. Odporúčané kombinácie sú napríklad tieto:

Jablko – ružová voda alebo voda neroli

Ananás – ružová voda

Malina – gerániová voda

Melón – mätová voda

Marhuľa – ruža damašská

Tentokrát vám prinášame recept na domáci džem z fíg, kde použijeme kvetovú vodu NEROLI, ktorá sa vyrába z kvetu pomarančovníka. Je jemne kvetinová s citrusovými tónmi a vonia ako letný večer v pomarančovom sade.

FIGOVÝ DŽEM s NEROLI

Ingrediencie:

1 kg dozretých figových plodov

0,2 kg domáceho medu, alebo môžete vynechať, lebo figy sú dostatočne sladké

citrónová šťava z 1 citrónu

2 dcl kvetovej vody NEROLI (hydrolát z kvetu pomarančovníka)

Postup:

Nakrájané figy a ostatné ingrediencie zmiešame a privedieme do bodu varu. Počas varu neustále miešame až do zhustnutia. Podľa chuti môžeme ešte pridať rum. Hustú zmes dávkujeme postupne do pohárov.

Vyskúšajte recept, prípadne sa nechajte uniesť svojou fantáziou 🙂

Budeme sa tešiť na vaše postrehy a kuchárske skúsenosti z používania kvetových vôd.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *