Rady, Recepty

Zázračná ŠKORICA a recept na ZUBNÚ PASTU

História tejto aromatickej koreniny siaha približne do roku 2500 pnl. Využívali ju Číňania, Židia aj starovekí Egypťania na balzamovanie aj ochucovanie jedál.

Mala skutočne vysokú hodnotu, bola dokonca drahšia ako striebro a v tej dobe sa s ňou veselo obchodovalo.

Typické škoricové drievka sú vlastne vysušené odrezky kôry stromu škoricovníka, ktoré sa celkom pracne získavajú osekávaním bočných výhonkov a ich spracovávaním a sušením zhruba dvakrát ročne.

V obchodoch si môžete kúpiť 2 typy škorice

Najčastejšie predávaná je pôvodom zo škoricovníka čínskeho Cinnamomum cassia, ktorý teraz rastie v tropických oblastiach po celom svete.

Pravou škoricou sa nazýva tá, ktorá originálne pochádza zo Srí Lanky s názvom Cinnamomum verum. Táto cejlónska škorica má chuť sladšiu ale menej výraznú, kým čínska škorica ju má zase ostrejšiu a výraznejšiu.

Čínsku škoricu využívajú kuchári najčastejšie na dochutenie slaných jedál, tú cejlonskú skôr na sladké dezerty. V bylinkárstve sa využívajú oba druhy podobne.

Liečivé účinky škorice

Škorica je teplá a povzbudzujúca, zahrieva organizmus zvnútra a zlepšuje trávenie. Je aj sladká a sťahujúca takže organizmus posilňuje a vyživuje.

Zmierňuje tráviace ťažkosti, bolesti žalúdka, kŕče, plynatosť. Je vhodná proti hnačke a zabraňuje dehydratácii organizmu.

Škorica mierne riedi krv a zlepšuje prekrvenie tela. Využíva sa tak aj pri akútnych prípadoch chrípky a nachladenia na zohrianie organizmu, zastavenie nadmerného potenia a posilnenie trávenia.

Čo je naozaj výnimočné, že škorica, predovšetkým tá čínska, môže výrazne znížiť hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Vedci dospeli k názoru, že škoricu možno užívať ako doplnok stravy, ktorý spolu so zvyčajnými liekmi na cukrovku typu 2 reguluje hladinu glukózy v krvi a tiež hodnotu krvného tlaku. Okrem toho výrazne znižuje hladinu cholesterolu u chorých na tento typ cukrovky.

Klinický výskum dokázal, že užívanie 3 gramov škorice s jedlom zlepšuje funkciu metabolizmu a tým znižuje riziko vzniku cukrovky.

Terapeutická dávka predstavuje 1 až 6 gramov škorice denne.

Pozor, nesmie sa však užívať vo veľkých množstvách pri tehotenstve a tiež popri užívaní liekov na riedenie krvi.

Výborná na zuby

Škorica priaznivo pôsobí aj na zdravie zubov a ďasien. Ako esenciálny olej ju možno použiť na zmiernenie bolesti zubov. Tento éterický olej je jedným z najsilnejších prírodných antiseptík, ktorý pomáha predchádzať rôznym infekciám a zúčastňuje sa aj na ich liečbe. V mletej podobe ju viete použiť ako súčasť prášku alebo pasty na čistenie zubov. Keďže posilňuje tkanivá a pôsobí antimikriobiálne, protiplesňovo a znižuje škodlivé baktérie v ústach.

V kombinácii s ďalšími účinnými zložkami vie byť naozaj skvelou a zdravou alternatívou na čistenie zubov. V recepte, ktorý sme pre vás pripravili sú okrem škorice ďalšie výnimočné zložky s pozitívnymi účinkami:

aktívne uhlie – postará sa o dôkladné odstránenie nečistôt a zubného povlaku

sladké drievko – pomôže pri ochrane zubov pred zubným kazom, poškodením zubnej skloviny a dokonca zohráva dôležitú úlohu pri prevencii vzniku a liečbe áft a herpesu

kokosový olej – je antibakteriálny a bieliaci

éterický olej klinček – pomáha pri bolestí zubov, pri zápale ďasien aj paradentóze a je skvelý pri zápaloch, zastavení krvácania a odstránení zápachu z úst

RECEPT na ŠKORICOVÚ ZUBNÚ PASTU

2 PL škoricového prášku

1 ČL aktívneho uhlia

1 ČL mletého sladkého drievka

2,5 PL kokosového oleja

3 – 5 kvapiek esenciálneho oleja klinček

Všetky ingrediencie zmiešame a uskladníme v nádobke s uzáverom. Kefkou si vždy naberieme dostatočné množstvo pasty a na zuby používame rovnako ako štandardnú zubnú pastu.

Kokosový olej pri nižšej teplote tuhne, tak ak chcete zachovať pastovú konzistenciu, tak neskladujte v chlade.

Éterický olej klinček môžeme nahradiť napríklad aj éterickým olejom mäta pieporná alebo citrón. Pozor, množstvo éterického oleja neprekračujte.

A ak by ste chceli mať namiesto pasty zubný prášok, tak z receptu vynechajte kokosový olej a esenciálny olej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *