Rady

Prechladnutie a chrípka – z hľadiska TCM

Neodmysliteľnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny (TCM) v zimných mesiacoch sú medicinálne huby. Z pohľadu TCM dokážu posilňovať ako Wei Qi (obrannú energiu), tak Ying Qi (vyživujúcu energiu). Čo znamená, že dokážu posliňovať obranyschopnoť nášho organizmu voči vonkajším aj vnútorným vplyvom a zároveň dokážu posilňovať a vyživovať našu vitalitu a životnú silu. Ich využitie je v boji proti chrípke a nachladnutiu skôr podporné a preventívne. Pri akútnych stavoch sa podávajú tinktúry alebo bylinné zmesi vo forme guličiek, tzv. wan prípadne pian. Huby sa u akútnych stavoch väčšinou vysádzajú.

Medicinálne huby

            Jednou z najoceňovanejších húb je Reishi (Ganoderma Lucidum – leskokôrka lesklá). Má vysokú schopnosť regenerovať funkciu organizmu a aktivizovať ho. Doplňuje krv, upokojuje ducha, transformuje hlieny a zastavuje kašeľ, utišuje dušnosť a posilňuje esenciu obličiek.

            Na podporu fyzického a mentálneho zdravia v čínskej medicíne často nájdete hubu Reishi v kombinácii s hubou Cordyceps (Cordyceps Sinensis). Stimuluje celkovú energiu Qi a vitalitu. Je to výrazné tonikum, takže by sa nemal užívať neskoro večer, aby nenarušoval spánok. Je bohatým zdrojom minerálov, vitamínov a betaglukánov.

            Pre tých, ktorý majú radšej kombinované produkty, odporúčame vyváženú zmes čínskych bylín a húb MycoBalance. Jeho hlavnou úlohou je podporiť Zheng Qi (vitalita, životná sila, silná imunita). Opakom je Xie Qi, to zlé, čo sa do nás snaží neustále preniknúť.

Pri chrípkových stavoch sa najčastejšie osvedčila huba Coriolus (Corioulus versicolor – Trúdnikovec pestrý). Odvádza z tela toxíny a ochladzuje horko. Užíva sa pri zápale prínosových dutín, pri opare, pri opakovaných zápaloch močového mechúra atď.

Acerola je prírodný zdroj vitamínu C, obsahuje ho až 156 % RHP (odporučaná denná dávka). Odporúča sa ju užívať spolu s medicinálnymi hubami, nakoľko zlepšuje vstrebateľnosť účinných látok medicinálnych húb ľudským organizmom.

Pre tých najmenších je vhodné počas týchto chladných mesiacov zaradiť Dračí sirup, na podporu obranyschopnosti organizmu, pri častých/opakujúcich sa infekciách, kašli a celkové posilnenie. Obsahuje už spomínané huby Reishi a Cordyceps, Echinaceu a Acerolu. Navyše má kakaovú príchuť.

Tinktúry

            Základom tinktúr (Yao) sú čínske byliny a huby. Čínska medicína málokedy používa jednotlivé byliny samostatne, ale vždy v kombinácii niekoľkých druhov. Pri výrobe tinktúr (v starej Číne nazývané aj „medicinálne vína“) sa využíva alkohol, ktorý pomáha lepšie extrahovať účinné látky z Yao a zároveň podporuje ich vstrebávanie do organizmu. V prípade potreby je možné tinktúry zaliať trochou horúcej vody a tým dôjde k odpareniu alkoholu. Pre deti môžete použiť ako nosič pre tinktúry Škriatkov sirup.

011 Burácanie hory : akútny kašeľ s bolesťou v krku v začiatkoch infekcie, produktývny kašeľ s vykašliavaním, fajčiarenský kašeľ, bronchytídy, pneumónie, zastavuje kašeľ, odvádza hlien, vyživuje a prečisťuje pľúca, navracia hlas,

017 Odvedenie toxínu : akútne infekcie s bolesťou v krku, zápal hrdla, opuch mandlí, problémy s prehĺtaním,

033 Dračí dych : začínajúce bakteriálne infekcie, angíny, chrípky, nachladnutie, keď sú príznaky ešte mierne (mierne zvýšená teplota, bolesť v krku, kašeľ, upchaté dýchanie cesty, opuchnuté mandle, opary…)

045 Horiaci ker : napadnutie vonkajším chladom sa mení na horko = nachladnutie/ chrípka s rastúcou horúčkou: upchatý nos, bolesť hlavy, očí aj zubov, bolesť svalov a celého tela, horúci dych, teplota so zimnicou,

046 Deväť bylín : uzatvorené horko vo vnútri a na povrchu chlad a vlhko = horúčka s absenciou potenia sa : bolesť hlavy, opuch tváre a kĺbov, ťažoba tela, nechuť hýbať sa, vnútorné horko, sucho až lepivosť v ústach

047 Biely zámotok : skrytý patogén v oblasti hlavy a krku, chrípka, angína, zápal stredného ucha, bolesť a zápaly hlavy a krku, hnisavé čapíky v krku, ostrá palivá bolesť krku, zdurené uzliny, opuch očí, sucho v puse

050 Škoricové pohladenie : stavy v začiatkoch nachladnutie, ihneď po prechladnutí/zmoknutí, zimnica, pobolievanie,

066 Otvorenie koša : bolesti a tlak na prsiach s postupovaním až do chrbta, ostré bolesti na hrudi, búšenie srdca, dušnosť, kašeľ, zahlienenie, sípanie, prerušovaný spánok, angína pektoris

102 Strieborný dych : akútne respiračné ochorenia, zvýšená teplota, bolesť v krku, kašeľ so žltým hlienom alebo bez hlienu

Bylinné zmesi – WANY

001 Pilulka tyrkysového draka – nachladnutie so zimomrivosťou a kašľom, dušnosť

002 Chlad rannej hmly – silná bolesť v krku s opuchom, horúčkovité stavy

003 Krehkosť jarného kvietka – kašeľ pri chrípke, zápal nosohltanu, zápal spojiviek

004 Priesmyk veternej hory – čistá nádcha, bolesti hlavy a uší

007 Vyvanutie dračej jaskyne – chronická nádchy, zápaly dutín, alergická nádchy s pálením slizníc, kýchanie

008 Škoricovníková zmes – počiatky nachladnutia, zimomrivosť, pobolievanie tela, potenie

031 Vôňa borovicového hája – kašeľ s problémovým vykašliavaním hlienov, chrapot + v kombinácii s mišpulníkovým sirupom

033 Vyladenie citarových strún – kašeľ po infekciách dýchycích ciest či pri námahe + v kombinácii s mišpulníkovým sirupom

035 Spev malej zvonkohry – časté zahlienenie u detí, kašeľ

209 Pilulka bieleho zámotku – zväčšené uzliny po infekciách          

            Keď už vaše ochorenie ustúpilo môžete skúsiť našu bylinnú zmes Obnova základu. Starovekí Číňania totiž verili, že správna liečba ide ruka v ruke so správnou životosprávou a prevenciou. Keď už prekonali nejaké ochorenie, ktoré ich vyčerpalo, snažili sa o to, aby sa ich „sila“ čo najlepšie a najrýchlehjšie zregenerovala. K čomu využívali práve túto zmes.

            Vyskúšajte niektoré z vyššie spomenutých alternatív a uvidíte, ako vám pomôžu udržať sa zdravým počas chladných mesiacov!

           ! Pri vážnych a pretvrvávajúcich problémoch vám odporúčame návštevu lekára. !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *