Rady, Rastlinné oleje, Recepty

ĽUBOVNÍK BODKOVANÝ a jeho účinky

Pomáha od chronickej bolesti kĺbov a zároveň je vynikajúci pomocník po chirurgických zákrokoch, ale aj pri poškodenej pokožke po ožarovaní.

Ako si pomôcť od bolesti a pritom sa vyhnúť užívaniu farmaceutických analgetík? Riešením je ľubovník bodkovaný. Ako prvá pomoc pre použitie po úrazoch, ideálny je na zmiernenie bolestí kĺbov, pri osteoporóze či artridíte.

Ľubovník je trvácna bylina a jeho účinky sú známe aj z dávnejšej minulosti. Aktívne účinky obsahujú predovšetkým jeho kvety a puky, a to hypericín a hyperforín. Čaje, výluhy a tinktúry sa využívali na liečenie nervových porúch,pri depresiách, záchvatoch ale aj pri nespavosti. Ľubovník však veľmi efektívne pomáha aj pri aplikácií na pokožku. Využíva sa ľubovníkový macerát (ten nie je vhodný na vnútorne použitie).

Ľubovníkový macerát a jeho účinky:

  • Urýchľuje hojenie tkanív, pôsobí protizápalovo, protivírusovo a analgeticky – jeho účinné látky prenikajú pokožkou do nervových zakončení.
  • Hojí škrabance, uštipnutia, popáleniny, spáleniny od slnka, odreniny, rezné rany, hemoroidy, modriny a trhlinky.
  • Pôsobí na širokú škálu kožných ochorení – pásový opar, herpes, solárne akné, ekzémy, vredy, genitálny herpes, ovčie kiahne.
  • Hydratuje a je vhodný na začervenanú pokožku.
  • Je vhodný na masáž prsníkov, urýchľuje hojenie podpazušia a prsníkov, vrátane bradaviek, po chirurgických zákrokoch, ale aj pri poškodenej pokožke po ožarovaní (natierať pred aj po ožarovaní).
  • Znižuje zjazvenie pokožky pri čerstvých ranách.
  • Vhodný na chiropraktické a terapeutické masáže.
  • Uľavuje od bolesti nervov a svalov – bolesti chrbta, šije a bedier, pri artritíde, dne, reume, ischiase, pri kŕčoch a opuchoch v nohách (účinnejší v kombinácií s tamanu olejom).
  • Pravidelným používaním sa obnovuje prúdenie lymfy, čo napomáha predchádzať lymfedému (miazgový zhluk).

Môže sa používať priamo na pokožku alebo ho jednoducho pridáte do krémov a mastí. Olej natierame, alebo prikladáme na postihnuté miesto gázu namočenú v oleji, 3-4x denne, pri akútnejších prípadoch natierať každú hodinu.

TIP na výrobu ľubovníkovej masti:
Hojivú masť si ľahko a rýchlo vyrobíte aj doma zmiešaním roztopeného včelieho vosku s ľubovníkovým olejom v pomere 1:3.

Overená kúra na boľavé kĺby, na výživu platničiek a chrupaviek! Postihnuté miesto natrite hrubou vrstvou oleja a zabaľte do igelitu/fólie a následne pomocou uteráka či deky udržujte miesto teplé, po dobu 20-30 minút. Takto opakujte 3 dni za sebou, 1 deň pauza a opäť 3 dni zábalov.

Upozornenie: Nesmie sa používať do otvorených rán, prasknutých vredov, nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy – prechádza do materského mlieka!

Dr. Feelgood Ľubovníkový olej si môžete kúpiť u nás v eshope TU, alebo ho nájdete v regáloch drogérie DM – zoznam predajní, kde nájdete olej TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *